Doelstellingen
Bestuur
Restauratoren
Willem Coolen
Vincent van Drie
Ubald Elshuis
Riet Groot Koerkamp
Axel van der Horst
Jos Houbraken
Dick Oostendorp
Melgert Spaander
Melgert Spaander

Uurwerken & Speeldozen

Rodetorenstraat 12
7201 DH Zutphen
tel 0575-513724
www.melgertspaander.nl

Het ambacht van ‘Horlogemaker’ bestond al in de middeleeuwen en sindsdien zijn uurwerken gebouwd volgens een vergelijkbaar basisprincipe. De vorm en technische uitvoering verschilt echter enorm in welke tijd of op welke plaats ze werden gemaakt.

Technische objecten zijn echter niet alleen interessant in materiële zin, maar ook in de werking waarvoor ze werden ontworpen. Het is belangrijk het functioneren te ‘conserveren’ door zorgvuldig onderzoek het mechaniek zijn oorspronkelijke ‘verhaal’ te laten vertellen.

Dit geldt speciaal voor mechanische speelwerken met bellen, orgelpijpen, snaren en speeldozen: de oudste vorm van vastgelegde muziek. Met moderne technologieën worden deze mechanische speelwerken uitvoerig gedocumenteerd en na technische restauratie klinkt de muziek weer als in de oorspronkelijke uitvoering.

Deze gegevens, gecombineerd met die van anderen, dienen om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen. Beheersing van het uurwerkmakersambacht blijft echter noodzakelijk om de restauratie uiteindelijk vakkundig in praktijk te kunnen brengen.Vragen of opmerkingen voor Melgert Spaander
NAW gegevens
Contactpersoon
E-mailadres
Vraag of opmerking
CAPTCHA
*Verplichte velden


DoelstellingenBestuurRestauratoren