Doelstellingen
Bestuur
Restauratoren
Willem Coolen
Vincent van Drie
Ubald Elshuis
Riet Groot Koerkamp
Axel van der Horst
Jos Houbraken
Dick Oostendorp
Melgert Spaander
Vincent van Drie

zelfstandig meubelrestauratorVlijtstraat 6a, 3513 SV Utrecht
Telefoon: 030 2313170
vandrieverkleij@hetnet.nl

Atelier voor conservering en restauratie van oude meubelen en objecten van hout.

Werkzaamheden

Het beoordelen van objecten op conditie en authenticiteit, het herstellen van schade aan constructies, het aanbrengen van fineerwerk en oppervlakte-afwerking, het reconstrueren van ontbrekende onderdelen op basis van onderzoek, het doen van aanvullend onderzoek naar toegepaste materialen en historische achtergronden, het adviseren over gebruik en behoud van de objecten.

Visie op restauratie

Als restaurator van antieke meubelen, ben ik verantwoordelijkheid voor het waarborgen van de authenticiteit van de objecten. Zoveel mogelijk authentiek materiaal moet conform de oorspronkelijke toepassing worden behouden. Ieder object is een waardevol historisch document met een schat aan informatie. Sporen van vervaardiging, schade en onvolkomenheden door het gebruik en resultaten van eerdere restauraties, maken deel uit van de historie van het object.

Conserverende handelingen en preventieve maatregelen verdienen de voorkeur. Het resultaat van de restauratiehandelingen is duurzaam en in principe reversibel. Het restauratiemateriaal wordt zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke materiaal gekozen. Het goed documenteren van de werkzaamheden is van wezenlijk belang. De documentatie verschaft inzicht in het onderzoek, de afwegingen, de diverse handelingen, het materiaalgebruik en het uiteindelijke resultaat.

Opdrachtgevers

Restauraties uitgevoerd voor particulieren, voor antiquairs ten behoeve van de PAN-beurs en de internationale Tefaf-beurs, voor instellingen zoals De Fundatie van Renswoude te Utrecht, Het Stadhuis van Utrecht en voor musea waaronder het Centraal-Museum.

Uitgebreide inventarisatie in 2002 uitgevoerd met betrekking tot de gehele deelcollectie Meubelen & Objecten van Hout Kasteel-Museum Sypesteyn.

Lidmaatschap

  • Lid van Het Restauratieconvergent (voorzitter).
  • Lid van VeRes, de Nederlandse vereniging voor zelfstandige- en instellingsrestauratoren. Ik heb de door de vereniging opgestelde ethische code onderschreven.
  • Ingeschreven in het Restauratorenregister.
  • Lid Raad van Advies voor de Restauratiebeurs 2003.

Publicatie

Titel: Matthijs van Dijk, in de voetsporen van de meester.
Oud Utrecht, Tijdschrift voor geschiedenis van stad en provincie Utrecht.
73e jaargang nr. 4, augustus 2000, pp. 93 - 98.

Resultaten van eigen onderzoek naar betekenis van de gestempelde initialen (MVD) op een door mij gerestaureerde penanttafel (1766), uit de Regentenzaal van de Fundatie van Renswoude te Utrecht. Resulterend in de toeschrijving aan een elève van de Fundatie van Renswoude, en de beschrijving van zijn tekenlessen van Hendrik van Velthoven, zijn opleiding tot beeldhouwer bij Arnoldus Koopman en Willem van der Wall, en zijn werk als beeldhouwer en tekenmeester te Schiedam.

Vragen of opmerkingen voor Vincent van Drie
NAW gegevens
Contactpersoon
E-mail
Vraag of opmerking
CAPTCHA
*Verplichte velden

DoelstellingenBestuurRestauratoren